Франкфуртер Алгемајне Цајтунг: Една партија бојкотира претседателски избори за да може да уценува и да влезе во идната влада

Дописникот на Франкфуртер Алгемајне Цајтунг за југоисточна Европа Михаел Мартенс во анализа за влијателниот германски весник пишува дека една партија во Македонија бојкотира претседателски избори за да може да уценува и да влезе во идната влада.

,,Една од опциите за денешните избори вонМакедонија *** плашејќи се да не остане надвор од власта, обезбедува дека излезноста од 40 отсто за претседателските избори да не биде постигната поради нејзиниот тивок бојкот. И потоа изборите за претседател треба да се повторуваат додека тие бидат бидат вклучени во коалицијата на власт”, пишува Мартенс.