Светската фудбалска федерација официјално ги осуди настаните настаните на стадионот „Тумба“ во Солун откако Иван Савидес влезе на теренот со пиштол на дербито на ПАОК – АЕК.

Во исто време, ФИФА се закани дека ако не се преземат итни мерки од страна на грчките власти, не се исклучува можноста за исклучување на грчкиот фудбал (клубови и национални тимови) и други санкции.

Да потсетиме, Иван Савидис, сопственикот и претседателот на ПАОК е најзаслужниот за прекинот на дербито за шампионската титула во Грција, дуелот на водечкиот АЕК и ПАОК, затоа што во судиското надополнение втрча на теренот со пиштол на појасот, барајќи го судијата Георгиос Коминис, за да се пресмета со него.

Во тие минути, Варела погоди за победа на ПАОK, стадионот „Тумба” беше во делириум, а семафорот стоеше (1:0) со што на пет кола пред крајот ПАОК преминува во водство на табеата пред АЕК.

Во врска со инцидентот ФИФА се јави со соопштение:

„Комитетот на ФИФА одговорен остро ги осудува неодамнешните настани во Грција и ги повикува сите национални фудбалери веднаш да дејствуваат и да се стави крај на неприфатливата ситуација што се случи во грчкиот фудбал.

Иако неодамнешните настани се случија во рамките на една национална организација, што значи дека дисциплинските мерки спаѓаат под надлежност на надлежните судски органи на ЕПА, Комитетот за мониторинг на ФИФА внимателно ја следи ситуацијата и сега се чека итно да се преземат соодветни мерки.

Во исто време, Комитетот за мониторинг е информиран за одлуката на владата за привремено прекинување на Лигата на супер лигата за сезоната 2017/2018.

Неуспехот да се преземат соодветни мерки од страна на надлежните тела за отстранување на сите форми на насилство, со цел да се обезбеди непречено одвивање на националните натпревари, ќе ја обврзи ФИФА да го упати случајот до Комитетот на членовите на ФИФА со поднесување на извештај до Советот на ФИФА за разгледување и можни казни согласно статутот на ФИФА, вклучувајќи и казна за членката на федерацијата“ се вели во соопштението на ФИФА.