Филмска сцена што најдобро ја опишува Македонија денеска

Антологиската сцена во филмот „Денови на искушение“, во која Петре Прличко зборува за македонската револуција, најдобро ја опишува состојбата во Македонија денеска.

Филмот е снимен според книгата „Црнила“ на Коле Чашуле, а го режира Бранко Гапо во 1965 година.

Зборува за македонската емиграција во Софија на почетокот на 20. век и за начинот на кој е убиен Ѓорче Петров.

Сцената започнува на 59:45 минути.