Таен план на НАТО и ЦИА: Русите со своја верзија за судирот Белград – Скопје

 

Разузнавачките служби на водечките НАТО земји од неодамна ги интензивирале активностите против Србија. Денеска Србија е единствена република од поранешна Југославија која што не сака да стане дел од НАТО, пишува рускиот весник Правда, близок на Кремљ.

Според весникот, Белград ја обвинил Македонија за шпионирање со помош на еден странски фактор, кој според Правда е НАТО и затоа се поставува прашање дали Србија може да ја задржи својата независност.

За разлика од сите други екс Ју републики кои што се веќе членки на НАТО или се на пат да го сторат тоа (Македонија) Србија останува противник на членство во НАТО, пишува Правда за чии новинари не е случајност големиот дипломатски скандал меѓу Скопје и Белград.

Русија верува дека тврдењето на српскиот претседател Вучиќ, кој изјави дека има несоборливи докази за офанзивни активности од странски актери против неговата земја, се точни.

Москва нема сомнеж дека НАТО и ЦИА се странскиот фактор кој врши субверзивни активности против Србија за да оствари баланс во земјата.

Според Правда денес околу 80 % од Србите се против влезот во НАТО, пред се затоа што Србите сеуште се сеќаваат дека токму нато во 1999 година ги бомбардираше.

Затоа, според Правда главниот штаб на НАТО во Брисел и седиштетот на ЦИА во Ленгли развиле заеднички таен план за изведување на разузнавачка и пропагандна активност во Србија со цел да го смени ставот на Србите за НАТО.

Според Москва Македонија нема унифицирана позиција за престојното гласање во ОН за Косово а предходно премиерот Заев изјави дека во знак на солидарност со Србија Македонија ќе биде воздржана на гласањето за влез на Приштина во УНЕСКО.