Дека вчера „изгласаниот“ Закон за јазиците не значи и затворање на прашањето и задоволување на апетитите на Албанците за употреба на јазикот, потврда беше и соноќешното издание на „Само вистина“ во која гостуваа аналитичарот Александар Пандов и поранешниот пратеник  на ПДП,  Мевљам Таири, кој отворено рече дека со овој закон не се регулира службената употреба на јазиците:

Ќе се добие унапредување, но нема да се добие службена употреба на албанскиот јазик, рече Таири според кој „албанскиот ќе биде службен кога ќе може да функционира самостојно“, а и сега со законот „е само јазик кој е во употреба заедно со македонскиот“.

„Службена употреба ќе има кога сведителствата ќе бидат пишувани само на албански јазик. Кога некои уверенија од општина ќе ми бидат дставувани само на албански јазик.

Како Албанец во општина Чаир одиш ти во општина и добиваш документ кој е наишан на два јазика.

Зошто?. Непотеребно, само за да пишува некој на двата јазици“ вели Таири.

Запрашан што во ситуација ако се случи граѓанин Македонец дојде на шалтер каде службеникот зборува само албански, како ќе се постапи, Таири лаконски одговора дека „тој ќе научи“ но и дека Македонците ќе треба да научат албански.

Запрашан дали секој вработен во администрацијата ќе мора да научи албански, во обратен случај, доколку Албанец се обрати на шалтер а службеникот не го знае тој јазик, Таири вели „Ќе се тргне да дојде Албанец“.

На видеото по 40 и по 62 минута…

https://www.facebook.com/Kanal5Televizija/videos/1867340763305868/