Секој четврти жител на Бугарија до 2027 година ќе има над 65 години!

До 2027 година Бугарија ќе биде сведок на значително зголемување на нејзината постара популација, при што лицата постари од 65 години ќе сочинуваат речиси четвртина од вкупното население, беше речено на тркалезната маса организирана од „Каритас Бугарија“ фокусирана на предизвиците околу долготрајната грижа за старите лица.

Во моментов Бугарија е дом на приближно 1,5 милион поединци на возраст од 65 и повеќе години, што сочинува 23,5 проценти од населението. Сепак, постојните услуги не ја исполнуваат зголемената побарувачка, според Светлана Ѓорева, која ги претставува организаторите на форумот, пишува „Новините“.

И покрај напорите да се создаде погодна средина за поддршка на старите лица, Ѓорева жали поради несоодветниот пристап на постарите до основните услуги поради прашањата за достапноста и финансиската пристапност. Таа ја истакна маката со која се соочуваат многумина во оддалечените населби кои немаат пристап до клучните здравствени и социјални услуги, што ги влошува предизвиците.

Како одговор на овие итни грижи, учесниците на форумот изнесоа неколку препораки. Меѓу овие предлози беше и развојот на нова форма на осигурување, одвоена од здравственото осигурување, чија цел е да им се обезбеди на старите лица потребната помош и грижа во нивните домови.

Размислувањата на форумот фрлија светлина на претстојната демографска промена и ја истакнаа итноста за проактивни мерки за решавање на потребите на стареењето на бугарското население.