Најголемиот оптички и инфрацрвен телескоп во светот на светот ќе биде изграден во чилеанската пустина Атакама која што важи за одлична гестратешка позиција за истражување на вселената.

Телескопот е наречен ELT (Extremely Large Telescope) а ќе биде сместен на врв на планина од 3.000 метри.

Во оваа направа ќе влегува  100 милиони пати повеќе светлина отколку човечкото око. ELT е дело на Европската јужна опсерваторија.