Вашингтон, Париз, Берлин, Лондон и други, треба да внимаваат и да направат што можат за да подготват и да го поддржат речиси секој компромис за името што ќе биде постигнат меѓу Македонија и Грција.

Во анализа во „Вашингтон пост“ поранешниот шведски премиер, Карл Билд предупредува дека ако напорите не успеат и Македонија повторно биде блокирана за влез во НАТО и натаму во Европската унија „можеме да видиме зголемување на тензиите во историски експлозивниот регион“.

Билд пишува дека „Винстон Черчил изјави дека Балканот создава повеќе историја отколку што може да ја има“ и дека  ова го повторува секој што има добра причина да се справи со регионот.

„Сега прашањето на масата е за наследството на Александар Велики, кој почина во Вавилон пред околу 2.300 години и правото да го користи името Македонија.

Постојат бројни алтернативи кои треба да бидат прифатливи за сите – „Горна Македонија“ е само една од нив, но бара јасна волја, силна определба и јасна политичка храброст да го направат потребниот компромис.

Повеќе од една четвртина од векот, самото постоење на Република Македонија ги разгневуваа Грците кои тврдат дека името на нивните соседи било украдено од грчката провинција, која се граничи со Македонија од југ. Грција (особено нејзиниот северен регион, каде што е Александар Велики) прави сé што е во нејзина моќ да ги блокира сите обиди на Република Македонија за меѓународно признавање под тоа име.

Тоа е само последното поглавје во приказната за историските борби и конфликти на Македонија, пишува Билд.

Во последните стадиуми од постоењето на Отоманската империја, сложената етничка и културна мешавина во регионот отстапува на низа меѓународни конфликти – особено Првата и Втората Балканска војна, кои го отвораат патот кон Трета балканска војна, и тоа  многу брзо во Првата светска војна.
Во раните 1990-ти, Обединетите нации превентивно ги распоредија мировните сили со вклучување на американските трупи во Македонија.

Пред помалку од 20 години, земјата речиси пропадна поради задоцнетото проширување на косовската војна неколку години претходно.

Карл Билд во опширната анализа потсетува разговорите што се одржаа меѓу македонскиот и грчкиот премиер, и вели дека решението ќе се бара во брза и силна акција од страна на лидерите на двете земји кои сé уште треба да ја надминат сериозната опозиција од тврдокорните националисти.

Но, сега постои нова можност за решавање на проблемот.

На крајот Билд вели дека Русија и некои сили, се желни да ги реактивираат националистичките страсти на Балканот, со цел да ги спречат сите идни проширувања на НАТО и ЕУ во регионот.