САД, Кина и Германија се трите најсилни светски економии

Американски Форбс неодамна ја објави својата годишна листа со рангирање на најголемите светски економии според бруто домашниот производ (БДП) за 2024 година.

Ова се 10-те најголеми економии во светот во 2024 година

Соединетите Американски Држави го задржаа првото место со БДП од 28,78 трилиони долари, поттикнати од напредната технологија, силната потрошувачка и конкурентниот пазар на труд, и покрај загриженоста за растот на цените.

Кина е веднаш на второто место со БДП од 18,54 трилиони долари. И покрај предизвиците како што се СОВИД-19 и трговските тензии, преминувањето на Кина кон домашната потрошувачка помогна да се неутрализираат некои од тешкотиите.

Другите

Германија, со БДП од 4,59 трилиони долари, ја зацврсти својата позиција на европски економски лидер и четврта глобална позиција. Земјата се потпира на својата производствена експертиза и силниот извоз, управувајќи со дополнителни предизвици поврзани со прашањата за снабдување со енергија поврзани со руско-украинскиот конфликт.

Јапонија, со БДП од 4,11 трилиони долари, покажа обновена економска сила, поттикната од подобрената продуктивност и потрошувачката по Олимпијадата во Токио во 2020 година.

Индија се појави како една од најбрзо растечките економии, со БДП од 3,94 трилиони долари. Нејзината млада, квалификувана работна сила и силниот технолошки сектор, заедно со тековните реформи и инвестиции во инфраструктурата, придонесоа за нејзиниот економски подем.

Следните најголеми економии ги вклучуваат Обединетото Кралство (3,50 трилиони долари), Франција (3,13 трилиони долари), Бразил (2,33 трилиони долари), Италија (2,33 трилиони долари) и Канада (2,24 трилиони долари), додека секоја покажува различно ниво на раст и економска стабилност во последните години.

Форбс предвидува дополнителни промени во овие рангирања додека глобалната економска динамика продолжува да се развива.

Извор: Фактор, Форбс