Полски лингвист открива зошто Грците се плашат од Македонците

Македонистката Елка Јачева – Улчар преку дело на светски експерт открива зошто кај Грците постои паничен страв од Македонците.

Таа го цитира полскиот лингвист Збигњев Голомб кој и го открива одговорот за стравот на Грците и за проблемот со нивниот идентитет.

“Модерните Грци биолошки се многу поблиску до Словените одошто до старите Грци. Денешните Грци се само хеленизирани Словени кои се хеленизирале со примањето на христијанството”, пишува Збигњев Голомб во своето дело “Јазикот на првите Словени во Грција, 7 и 8 век (The lenguage of the first Slavs in Greece: VII-VIII Centuries), објавено од МАНУ во 1989 година.

Голомб е ментор на Виктор Фридман, американски лингвист, редовен професор на Универзитетот Чикаго и еден од најеминентните македонисти во светот.