Бил Гејтс, најави дека измислил финансиска технологија за редистрибуирање на светското богатство.

Затоа пред неколку години се откажа од Мајкрософт, а неговиот нов потфат во кој инвестирал преку две милијарди долари во изминативе две години, се вика Гејтсвеј.

Бил смета дека богатството не е добро распределено во наше време, и иако секогаш ќе има некој побогат и некој посиромашен, сегашната ситуација не е прифатлива, каде што најбогатите луѓе на планетава или само 0,1 отсто, контролираат речиси 90 проценти од светското богатство.

Гејтс верува дека може да го намали нивното богатсво за околу 20 проценти без да предизвика светска финансиска криза, а за обичните луѓе од средната или пониска класа тоа ќе значи дека ќе добијат два до три пати повеќе пари од сега.

Идејата изгледа лесна. Најбогатите 0,1 отсто го држат своето богатство вложено во акции, а брокерите на Волстрит тргуваат со овие акции за нив.

Идејата на Гејтс е да ги победи трговците на „Волстрит” во нивната сопствена игра – да создаде победнички финасиски софтвер или технологија, па така Вол Стрит и богатите полека, но сигурно ќе почнат да губат пари.

Исто како игра со покер, каде што новиот играч доаѓа на табелата со висок влог и почнува да победува.

За Бил Гејтс велат дека е визионер, некои го нарекуваат најпаметниот претприемач на нашиот век. Тој верува во обновливите извори на енергија, ја остварува  својата агенда за да го направи светот позелено и подобро место, вложува во болници и во медицината во земјите од третиот свет.

Тој, најави дека на сопствените деца нема да им остави ништо од богатството тешко над 70 милијарди долари, но затоа им пружил услови за добро образование.