НАТО објави широка заедничка декларација од самитот во Вашингтон која ги содржи зборовите за „неповратниот пат“ на Украина кон НАТО, како и формулациите и условите што првпат беа истакнати пред една година на самитот во Вилнус:

„Иднината на Украина во НАТО. Украина е сè повеќе оперативно и политички интегрирана во Алијансата [.. .].

Ќе продолжиме да ја поддржуваме на нејзиниот неповратен пат кон целосна евроатланска интеграција, вклучително и членство во НАТО.

Потврдуваме дека ќе можеме да упатиме покана до Украина за членство во Алијансата кога сојузниците ќе се согласат и ќе бидат исполнети условите“.

Во документот се зборува и за создавање структури во рамките на НАТО за координирање на поддршката за Украина.

Прво, ќе се формира Службата за безбедносна помош и обука на НАТО во Украина (NSATU), со напомена дека постоењето на таква постојана структура „според меѓународното право нема да го направи НАТО страна во конфликтот“.

NSATU ќе биде одговорен за трансформација на украинската армија и безбедносните сили со цел нивна понатамошна интеграција во НАТО.

На второ место, земјите од Алијансата презедоа „Заложба за долгорочна помош за безбедноста на Украина“.

За следната година сојузниците имаат намера да обезбедат минимум 40 милијарди евра кои ќе бидат пропорционално распределени меѓу нив.

Овие пари ќе бидат искористени за одбранбените потреби на Украина.

Трето, ќе се формира заеднички центар за анализа, обука и едукација НАТО-Украина за да се извлечат поуки од војната и да се продлабочи интероперабилноста меѓу Украина и НАТО.

Алијансата ќе обезбеди и нови системи за воздушна одбрана на Украина.