Британскиот музичар со незаборавен глас Фреди Меркјури, познат и како водечки вокал и текстописец на рок групата Квин почина во сега веќе, далечната 1991. година, но еден од најдобрите машки пејачи на сите времиња се уште ја бранува јавноста.
Причина за тоа, секако е естравагантна сексуална орјентација, бројните афери и најмногу причината за смртта, вирусит AIDS.

Неодамна во јавноста се појавија фотографии од неговиот љубовник, Ирецот Jimom Huttonom, а од нив може да се види колку двајцата биле блиски иако оваа врска Фреди, долго ја негираше.


Џимон и Фреди според негово кажување се запознале во 1984. година, а биле заедно се додека смртта не ги разделила. Тој се присетува дека во најтешките моменти, кога болеста се развила останал да го негува и да го чува саканиот се до неговата смрт.
По смрта на Фреди, Џимон, како што било наведено во тестаментот добил 500 илјади фунти и земја. Тој починал 2010. година од рак на белите дробови.