САД сакаат да имаат увид во безбедносната ситуација во Западен Балкан и потенцијалното влијание на Русија врз членките на НАТО во опкружувањето.

Конгресот му нареди на шефот на Пентагон, Џејмс Матис, да подготви анализа за безбедносната соработка на Русија со земјите од Западен Балкан поединечно.

Министерот за одбрана на Матис, со согласност на државниот секретар на САД, Рекс Тилерсон треба да поднесе извештај до соодветните комисии во двата дома на Конгресот на САД, вклучувајќи ги сенатските комисии за одбрана и надворешни работи, како и Комисијата за надворешна политика во Претставничкиот дом на Конгресот, јавува Гласот на Америка.

Во земјите од Западен Балкан, Конгресот ги вклучува Србија, Босна и Херцеговина, Косово и Македонија.

Во барањето Конгресот на САД бара детална листа на “руско оружје и воена опрема и технологија во вредност од повеќе од еден милион долари што биле купени или стекнати во Западен Балкан од 2012 година”.

Во ноември, на Атлантскиот совет се залага за постојано американското воено присуство на Балканот, со цел да се стабилизира Југоисточна Европа, бидејќи, тој верува, да се зголеми напорите на Русија да изврши политичко влијание во регионот, се вели за Гласот на Америка.