Маж купил домашен колбас спакуван во вакуум пакување во кој нашол црви! Јадел дел од него! Според здружението на хрватските потрошувачи „Ало, инспекторе“, колбасот е купен во винковачкиот трговски синџир „Босо“. Производот е вакумиран „Сув колбас“ произведен на 18.09.2024 година, со рок на траење од 18.09.2025 година, ЛОТ 032. Се повикуваат потрошувачите да не ги консумираат овие колбаси и веднаш да ги вратат на продажното место од каде што ги купиле. Тоа може да се направи без сметка. Колбасот го произведува фирмата „Кулин Делиќ“ од Бабина Греда.
Потрошувачот, без да погледне што има во нив, изел дел од колбасот. Подоцна видел дека во него има црви и јајца! „Разумно може да се посомнева дека месото, пред да се преработи и да се набие во црева, во колбаси, се чувало нехигиенски и дека било изложено на муви кои ги снесувале јајцата. Најчести муви кои несат јајца се мушичката, месната мува и домашната мува. Кога мувите ги несат јајцата, ларвите излегуваат за 20 часа. Тие се хранат и растат. Со појавата на ларвите, тие имаа доволно време да се развијат пред месото да се обработи или да биде подложено на сушење каде што нивниот развој бил прекинат. А можеби развојот на ларвите продолжил во колбасот“, вели м-р Маријан Каталениќ, експерт за безбедност и квалитет на храната, пренесува „Ало инспекторе“.
„Кога потрошувачот ќе открие таква гадост во производот, тогаш каква било казна освен затворање на фабриката на производителот на долго време би била потценување на пазарот и потрошувачот“.
– Одвратно! Во еден момент почувствував нешто чудно во колбасот. Погледнав и видов нешто како црв. Престанав да јадам и ја исеков колбасот. Имав и што да видам: во колбасот имаше црви и нивните јајца! Повраќав се што јадев“, изјави тој за сајтот Halo, Inspector. Експерт за безбедност и квалитет на храната смета дека хигиенските услови за производство биле лоши, а системот слаб и неконтролиран.
– Кога потрошувачот ќе открие вакви гадости во производот, тогаш секоја казна освен долгорочно затворање на фабриката на производителот би била потценување на пазарот, законската регулатива и особено потрошувачот. Ова е и типичен пример дека мал домашен производител на храна измамил, ја оспорувал довербата на потрошувачите и се заканувал со слоганот „Купи локално“, односно „локалното е најдобро“, рече Каталиниќ.
Во меѓувреме почна да дејствува и ветеринарната инспекција, пренесува Даница.хр.