Зошто „Фајненшл тајмс“ го смени насловот на текстот за македонското име

Бурата која што ја зафати македонската јавност во врска со текстот на британскиот весник Фајненшл тајмс (Financial times) за прашањето за името влијаеше и на уредувачката политика на угледниот лондонски весник кој го промени насловот на текстот во кој пишува за прашањето за името.

Промена на името на текстови во ФТ и други европски и американски весници и медиуми не е невообичаена иако е ретка појава а во случајов најверојатно е направена по реакција од некои од соговорниците на новинарот на весникот.

 

Првичниот наслов „ Macedonia considers name change in efforts to join NATO“ – (Македонија разгледува промена на името за да влезе во НАТО) по неколку часа од објавувањето на текстот е променет во – Македонија ја разгледува употребата на провизорното име за влез во НАТО.

Најлогично е дека причината за промена на првиот наслов се можните проблеми за новата влада во Скопје која сега ќе мора на својата јавност да и објасни дали наводите на ФТ се точни особено дали е точно дека опцијата „Република Горна Македонија“ која што во текстот ја споменува весникот е реална.

Од независноста промена на името во Македонија е болно прашање за сите политички фактори и не може да се отфрли дека владата во Скопје побарала ФТ да го промени својот наслов во понеутрален и многу поприфатлив за македонските граѓани.

Дополнително ФТ отвори и други прашања како на пример што содржи пакетот поврзан со идентитетот за кој ќе се разговара во преговорите за името, кои според весникот треба да завршат за една година.