Најважните индекси на Волстрит во средата достигнаа нови рекордни бројки благодарение на добрите деловни резултати, додека пазарната вредност на Apple за прв пат во историјата надмина вредност од 900 милијарди долари. Освен технолошкиот гигант и Dow Jones зајакна 0.03 проценти и вреди на 23.563 поени, додека S&P 500 порасна за 0.14 проценти на 2.594 поени, а Nasdaq индексот 0.32 проценти на 6.789 поени.

Новата евиденција за сите овие три индекси се должи на зголемувањето на цените на акциите во шест од 11 главни сектори, со тоа што највисокиот процент, од 1,1 отсто е во зајакнувањето на потрошувачкиот сектор.

Технолошкиот сектор се зголеми најмногу, за 0,5 отсто, а цената на акциите на Apple се зајакна за 0,8 отсто, бидејќи инвеститорите се оптимисти за продажбата на новиот модел на iPhone X, паметениот телефон кој бенефитот ќе го покаже во тековниот квартал.

Благодарение на тоа, цената на Apple достигна ново рекордно ниво, и оваа компанија стана прва во светот со пазарна вредност од над 900 милијарди долари.