Грците ги чекаат таблите со нови имиња на аеродромот и автопатот

Знаците со новите имиња на меѓународниот аеродром во Скопје и автопатот во Поранешната Југословенска Република Македонија ќе бидат поставени во наредните неколку дена, веднаш штом одлуката на владата на БЈРМ за нивно преименување ќе биде објавена во службен весник .

Одлуката за промена на името на аеродромот и автопатот од „Александар Велики“’ и „Александар Македонски“ во Меѓународен аеродром Скопје“ и „Пријателство“,беше донесена од владиниот кабинет во вторникот, пишува АНА-МПА.

Отстранувањето на постоечките сообраќајни знаци ќе спроведе државното претпријатие за изградба на државни патишта на, а преименувањето на скопскиот аеродром ќе го изврши турската компанија ТАВ, која управува со аеродромот од 2010 година.

Во неодамнешниот најава, од ТАВ рекоа дека ќе се почитува одлуката на владата и истакнаа дека тоа е „политичко прашање“.