На луѓето кои често чувствуваат замор, грашокот треба да им биде примарена храна бидејќи состојки кои ги содржи се здрави за енергијата во клетките на организмот, а со нив се враќа и виталноста.
Постојано сте уморни, не сте во можност да се фокусираат на работа? Јадете грашок и ќе биде подобро. Ова бобово стабло богата со хранливи материи во исхраната треба да го вклучат сите, и оние кои тоа го сакаат и оние кои не го сакаат.

Грашокот помага во зачувување на здравјето и изобилува со витамини, минерали, влакна и други корисни состојки . Познато е дека е богат со железо и одличен извор на витамин К, а помага во минерализацијата на коските, го одржува срцето и кардиоваскуларниот систем. Овој витамин го активира остеокалцин, кој помага во вградување на калциумот во коските и одржување на нормална густина на крвта.

Покрај тоа, грашокот е добар извор и на фолна киселина и витамин Б6, а спречува натрупувањето на хомоцистеин, состојка, која, инаку, го нарушува врзување на колагенот во коските, што може да доведе до остеопороза и во голема мера придонесува за развој на атеросклероза.