Начинот на кој чуварите на мрежата во фудбалот ги бранат своите голови најчесто претпоставува користење на раце, и нешто помалку, на нозе. Но има неколку епски случаи во кои главата односно лицето се тие што ги запираат противничките удари.

Еве пет примери.

 

https://youtu.be/lIUXqme-vOs?t=2m10s