Невреме проследено со силен дожд, град и молњи зафати големи региони од северните балкански земји, а има и тенденција на спуштање по полуостровот, но и губење на силата. Во Хрватска, на островот Крк, има и жртва, повредени на повеќе места и огромни матерјални штети од поплавите.

Серијата фотографии го приближува и доловува амбиентот од тој простор денеска.