Ричард Бароус (80) е уапсен откако полицијата го барала 27 години поради сексуално злоставување деца.

Тој беше уапсен минатата недела на аеродромот Хитроу откако се врати во Велика Британија од Тајланд.

Полицијата соопшти дека го барала од декември 1997 година, кога не се појавил во судот во Честер за да се соочи со судење по две точки за злоставување и 11 точки за напад.

Обвиненијата се однесуваат на наводната злоупотреба помеѓу 1969 и 1971 година, за која се вели дека се случила во три домови за деца.

„Неговото апсење по 27 години означува значаен чекор напред во овој случај и почеток на затворање за сите оние кои се вклучени во злосторствата“, рече инспекторката Елинор Аткинсон од полицијата во Чешир.