Според податоците од документите кои протекоа од две агенција за оф-шор услуги од Бермуда и од Сингапур, ирскиот рокер е акционер на Малтешка компанија, која има инвестирано во еден трговски центар во Литванија. Тој со самото тоа обвинет за прибегнување кон методите на даночните оптимизација.

Боно е „згрозен што неговото име се поврзува со нелегални активности“.

Пејачот на U2 „тврди дека тој „добил гаранции од администрацијата на компанијата дека целосно ќе ги почитува своите фискални обврски“.

„Без оглед на тоа, јас го поздравувам оваа откритие. Аферата е сериозна. Отсекогаш сум се залагал сопствениците на оф-шор компаниите да бидат транспарентни, како и нивните работни места“ стои во дел од изјавата во која познатиот пејач повикува на целосна истрага за компаниите од т.н. даночни оази.

Од двете компании за оф-шор услуги протекоа вкупно 13,4 милиони доверливи документи, кои откриваат нови тајни на најголемите светски богаташи, што е поголема афера од минатогодишниот скандал со документите од Панама.