Бардела: Нечесниот сојуз го лиши францускиот народ од победа

Водачот на Националниот собир (РН) Џордан Бардела, кој се надеваше дека ќе биде следниот премиер на Франција, одржа прес конференција.

Тој го критикува „неприродниот“ и „нечесен сојуз“ кој „го лиши францускиот народ“ од победата на РН: „Вечерва, овие сојузи ја фрлаат Франција во прегратките на крајната левица на Жан-Лук Меланшон“.

Тој забележува дека РН беше прва на европските избори, во првиот круг од парламентарните избори и сега го удвои бројот на пратеници.

„Ова се темелите на утрешната победа“, вели тој.

Тој додава дека претседателот Макрон ја турнал земјата кон „неизвесност и нестабилност“.

„Денес сите разбираат дека аранжманите оркестрирани од Елисејот… нема да одат никаде“, вели Бардела.

Тој вели дека ја разбира „фрустрацијата“ на францускиот народ, но додава: „Веќе со месеци се засили ветерот на надежта и никогаш нема да престане да дува“.

Се почнува вечерва – рече тој.