Астронаутите на НАСА повторно влегоа во вселената за да ја подмачкаат новата роботската рака на Меѓународната вселенска станица (ИСС).

Командантот на ИСС, Ренди Брезник и Марк Ван Де Хаџ, излегоа во вселената по втор пат за помалку од една недела.


Двајцата астронаути минатата недела го заменија механизмот за спојување на едниот крај од 20 метарската механичка рака што се распадна во август, а сега новата опрема треба да биде подмачкана.

Но дел од обврската може да биде одложена за третото излегување во вселената, следната недела.